Výroba šindele

Jeden z našich výrobních prostorů - dřevozpracující dílna
Jeden z našich výrobních prostorů - dřevozpracující dílna

Smrkovou kulatinu předem odkorníme. U modřínu oštípeme běl (nezralá část stromu po obvodu). Kulatinu nařežeme na špalky dlouhé přibližně 52 cm. Sekerou rozpůlíme špalek , rozčtvrtíme (na píď), tj. 8 šindelí, štípeme stále do středu, jako když krájíme dort, poté rozštípeme na jednotlivé kusy. Naštípané šindele opracujeme z boků na lavici zvané dědek, vyrobíme tělo a vyfrézujeme drážku. Poříz musí být dokonale nabroušený, aby dobře řezal vlákna a zůstal po něm hladký povrch. Část šindele od drážky musí být zbavena u modřínu zbytky běli, u smrku lýka. Šíře šindele je 5 až 20 cm.

Speciální šindele

  • Vyrábíme také šindel konický, takzvaný nárožák nebo skosek na pokrývání nároží a úžlabí.

  • Vyrábíme také šindele s ozdobnými konci, které se používají ve spodní a vrchní řadě na kostelích a zvonicích a na obklady stěn.

Na co si dát pozor

Případné zájemce o zakoupení nebo pokládku šindelů varujeme před řezaným šindelem, který má řezáním narušená vlákna, má oproti štípanému šindeli asi poloviční životnost, a přitom cena je podobná. Existují firmy, které zákazníkovi udělají rozpočet na štípaný šindel, ale na střechu položí řezaný.

Naše firma vyrábí co možná nejkvalitnější šindel, aby co nejdéle vydržel na střeše. Vyrábíme a pokládáme výhradně štípaný šindel.

Firma, která pokrývá šindelové střechy, by si měla šindel sama vyrábět nebo nakupovat od prověřeného dodavatele. Mnohokrát jsme viděli u šindelářů nakupovat levnou kulatinu, byly v ní stromy suché, zamodralé nebo napadené dřevokazným hmyzem. Šindele vyrobené z takových stromů mají podstsně kratší životnost.

Každý šindel vyrobený v naší firmě projde výstupní kontrolou při frézování, kterou provádí majitel firmy.